Családállítás & Személyiségintegrációs tréning

Személyiségintegrációs tréning, azaz, személyiségintegrációs családállítás: Emeljük ki és viseljük ékszerként az ékkövet ahelyett, hogy a hátunkon cipeljük a bányát...

Alkotás: tűzzománcok, grafikák, festett kövek, falevelek, fotók, cserépjátékok, írások és más munkák.

Szövegek: a belső kapu napi használata az alkotásban, az életben, a munkában és a közösségben.

Email: szemelyisegintegracios.allitas@gmail.com
Telefon: 0670 590 6972

2017. február 11., szombat

A kemence tüze

Bottyán Katalin: Zománc-tárgyak

A tűzzománc kemence tüze kicsit analóg az alkimista kemence tüzével,  hiszen a benne elhelyezett anyag a hőség egy kémiailag is átalakító, transzformáló fokát éli át, amely után már nem nevezhető ugyanannak, mint azelőtt. S ugyanígy, az állítás mezejével is analóg.
A zomácozásnál a minta, a kép, a rajz az marad, amit az alkotás folyamatában mi magunk elterveztünk és elkészítettünk, csak egy színesebb, tartósabb, véglegesebb, kevésbé képlékeny, kevésbé sérülékeny formában. Az állítás során gyógyult minta pedig lassanként bomlik ki életünkben és sorsunkban, hiszen az élet az igazi, többdimenziós alkotás.

Ezeket a kis, másfél centis érméket vagy 25 éve készítettem otthoni műhelyemben. A por állagú festéket vízzel hígítva ugyanúgy kell felfesteni, mint ha temperát használnák, csak itt az alap csiszolt vörösréz fólia volt. A megszáradt első réteg égetése után újabb réteget kapott, amit később karcolótűvel kirajzoltam, nagyon óvatosan, mert a legkisebb érintésre is letörlődik a minta. A színes képeket pedig vékony ecsettel vittem fel. Minden réteget külön égetve nyerték el a képen látható színt és fényt a kis korongjaim.
Az alkotás során egy tiszta munkafelület jelentette számomra a teret, s emellől nem mozdulhattam el, minden eszköz és anyag itt kellett, hogy legyen már az alkotás elkezdésekor. Munkám során az alig másfél-két négyzetcentiméteres felületre fókuszálhattam csak, s minden mozdulatomnak pontosan célba kellett érnie. Ugyanígy, lélegzetvisszafojtva őriztem a tűzben izzó kis lemezkéket, mert már néhány másodperces eltérés az égetési időben talán visszafordíthatatlan károkat okozott volna bennük. Az is hozzátartozik, és így még szebb, még igazabb a folyamat, hogy a kemence a maga titkos törvényei szerint kiigazítja az én munkámat. Apró vonalakkal igazítja ki a terveket, és varázsol, amikor összeolvasztja a színeket, megkeveri a rétegeket. Az eredmény elfogadásához mindig kell alázat, és nyíltság.

Hasonlóan az állítások során egy gyógyult, a szeretet-törvények által megalkotott gyönyörű élet- mintát helyezünk el a mezőben, amit az az állító elfogad, s eredményeit később az élet, a hétköznapi munkálkodás során teremti, illetve tapasztalja meg.

Állítói nap legközelebb 2017. február 20-án 9:30-tól lesz a Grál Házban. Jelentkezéshez, kérlek, írj emailt: szintagralban@gmail.com, vagy katalin.gemma@gmail.com.




Nincsenek megjegyzések: